5. Vad vet vi om nedtrappning?

5.2 Evidens gällande sannolikhet, varaktighet och allvarlighetsgrad samt olika typer av abstinensreaktioner vid nedtrappning baserat på substansgrupp

Professor John Read & Dr James Davies, with Luke Montagu & Professor Marcantonio Spada

5.2.1 Antidepressiva läkemedel

Även om det behöver göras mer och bättre forskning inom detta område kan man utifrån de studier som föreligger idag påstå att åtminstone hälften av de människor som försöker sluta abrupt eller reducera sina antidepressiva läkemedel, kommer uppleva abstinensreaktioner. Cirka hälften av dessa beskriver symtomen som “allvarliga”, och det är en betydande variation i hur länge dessa upplevs.1

5.2.1.1 Abstinensreaktioner
Responsiv Tabell med Horisontell Scroll och Sammanfogad Header
Tabell 1:
Influensaliknande symtom Hallucinationer Ryckningar
Illamående Balanssvårigheter Hjärtklappning
Yrsel Upprördhet Sensorisk överkänslighet
elektriska stötar i hjärnan (“Brain zaps”) Huvudvärk Förvirring
Känslomässig avstängning Sömnsvårigheter Oförmåga att gråta
Sexuell dysfunktion Ångest/oro Irritabilitet
Svettningar Diarré Trötthet
Oroliga drömmar Muskelstelhet

Antidepressiva med kortare halveringstid (såsom venlafaxin, paroxetin, duloxetin och imipramin) elimineras snabbare i kroppen (se även sektion 5.1). Antidepressiva som elimineras långsammare (t.ex. fluoxetin) möjliggör för att kroppen ska kunna återanpassa sig mer gradvis till ett tillstånd utan substansen och därför är abstinensreaktionerna oftast (men inte alltid) mindre allvarliga/uttalade.

5.2.1.2 Förekomst – Hur många upplever abstinensreaktioner?

En nyligen publicerad systematisk översikt över litteraturen kring nedtrappning från alla typer av antidepressiva (men framför allt SSRI), gick igenom 17 studier som innehöll data om hur stor andel av dem som tar antidepressiva också kommer uppleva abstinenssymtom när de försöker avsluta sin behandling.1 Bland dessa studier fanns små, industrisponsrade läkemedelsstudier men även stora oberoende online-enkäter riktade till människor som äter antidepressiva. Där framkom en förekomst på mellan 5 % och 97 %. Av de 17 studierna exkluderades tre på metodologiska grunder. *

De kvarvarande 14 studierna skiljde sig åt metodologiskt (de bestod av sex RCT-studier, fem naturalistiska studier och tre enkätstudier) och visade en förekomst på mellan 27 % och 86 %. När resultaten vägdes samman så blev det justerade genomsnittet för varje grupp:

  • de sex RCT-studierna – 50,7 % (341/673)
  • de fem naturalistiska studierna – 52,5 /127/242)
  • de tre enkätstudierna – 57,1 % (1790/3137)

*Två exkluderade studier, som rapporterade låg förekomst (12 %), var “tabellgranskningar” av journalanteckningar (Coupland et al., 1996; Himei & Okamura, 2006) som är notoriskt svaga på grund av deras tilltro till att kliniker är medveten om, och registrerar, abstinensreaktioner. Ytterligare en studie, som rapporterade mycket höga incidenstal (97 %), bestod av 693 personer som alla deltog i ett nedtrappningsprogram där man tog hjälp av tapering strips (remsor med tabletter som gradvis minskar i dosering) (och där de svarade på en fråga om deras tidigare försök att sluta med sin medicinering) (Groot & Van Os, 2018). Detta urval bedömdes inte vara representativt eftersom det är osannolikt att människor som inte upplevt abstinensreaktioner kommer söka sig till ett nedtrappningsprogram. (Se 5.4.1 för information om nedtrappning)


Om man får liknande resultat från studier med olika metodik brukar man anse att resultatet är tillförlitligt. Man kan alltså med fog påstå att evidensen styrker att åtminstone hälften av de individer som försöker sluta med antidepressiva kommer att besväras av abstinensreaktioner (medianvärde 55 %).

5.2.1.3 Påverkar behandlingstiden med antidepressiva risken för abstinensreaktioner?

När studierna jämfördes så var det inget uppenbart samband mellan förekomst av abstinensreaktioner och behandlingslängd, men, såsom noterats ovan, så var informationen om behandlingslängd ofullständig. Det fanns däremot en del användbara data i vissa av studierna. Två studier hittade ingen signifikant skillnad i behandlingslängd mellan de som upplevde och de som inte upplevde abstinensreaktioner,2,3 vilket visar att abstinensreaktioner inte bara uppstår hos individer som har behandlats med antidepressiva under långa perioder. Både en internationell enkätstudie4 och en ännu större enkätstudie från Nya Zealand5,6 konstaterade att de individer som behandlats mer än tre år med antidepressiva hade signifikant högre risk för abstinenssymtom. Dessa fynd kunde emellertid delvis förklaras av ett större antal försök att sluta. Majoriteten av deltagarna i samtliga fyra av dessa studier hade behandlats med antidepressiva i månader eller år, varför studierna inte kunde bedöma om det kan föreligga en platå under de första behandlingsveckorna bortom vilken sannolikheten för abstinensreaktioner inte ökar för de flesta individerna.

5.2.1.4 Självrapporterat beroende

Ytterligare en metod för att försöka besvara frågan rörande förekomsten av abstinensreaktioner är att undersöka hur många människor som rapporterar att de blivit “beroende” av antidepressiva. Traditionella studier ignorerar detta ibland tabu-belagda område. Det finns emellertid relevant data på hur många användare som uppfattar antidepressiva som “beroendeframkallande”. Tre studier har undersökt detta och i dessa framkom siffror på mellan 27 % och 37 %. Av 192 individer som tog antidepressiva i Holland så beskrev 30% av dessa sina läkemedel som beroendeframkallande. De två stora onlineenkäterna konstaterade att 27 % av 1,5215 och 37 % av 943 personer4 uppfattade antidepressiva som beroendeframkallande. Det justerade genomsnittet för de tre studierna är 30,8 %. Även om det är svårt att extrapolera dessa resultat till hela gruppen som tar antidepressiva, så är det likväl viktigt att notera att nästan en tredjedel av individerna som ingick i studierna rapporterade att de upplever sig vara beroende av sina läkemedel enligt sin egen definition av begreppet.

5.2.1.5 Svårighetsgrad på abstinensreaktioner

Tyvärr har det varit ett otillräckligt fokus på frågor avseende svårighetsgrad på abstinenssymtom i randomiserade studier. Detta medför att de flesta data som finns tillgängliga avseende abstinensreaktionernas svårighetsgrad kommer från enkätundersökningar.1 Då det är svårt att överföra resultat från enkätundersökningar till hela gruppen människor som tar antidepressiva (exempelvis kan individer som upplever mer abstinenssymtom vara mer benägna att svara på enkätundersökningar på temat) så är generella uppskattningar svåra att göra. Likväl är uppgifterna från dessa enkäter viktiga då de indikerar att abstinenssymtomen kan vara mycket svåra för en andel av de som tar antidepressiva. Exempelvis framkom i en nyligen publicerad enkätstudie från Nya Zeeland att 46 % av 750 personer som upplevde abstinenssymtom graderade dessa som “svåra” till skillnad från “milda” till “moderata”5,6 vilket överensstämmer väl med de 43 % som svarade detsamma i en internationell enkätstudie.4 Vidare visade en nyligen publicerad studie från Holland att av 671 individer som upplevt någon form av abstinenssymtom, så graderade 51 % att symtomen var maximalt svåra på en 6-gradig skala. I en nylig internationell enkätundersökning på 605 individer, som alla uppgav sig uppleva abstinenssymtom på webbaserade forum för nedtrappning av antidepressiva, bad man deltagarna att på en skala på 0-10 gradera hur mycket abstinenssymtomen hade påverkar deras tillvaro. Den genomsnittliga graderingen var 8,4 där 41% upplevde den högsta graden av besvär på skalan.7

Procentandelen som valde de mest extrema nivåerna avseende allvarlighetsgrad i var och en av de fyra studierna varierade mellan 41 och 51 %, med ett justerat genomsnitt på 45,3 %. Oavsett vilken skala som användes, så rapporterade nära hälften av alla deltagare som uppgav abstinenssymtom i enkätundersökningarna, den högsta nivån av allvarlighetsgrad i de skalor som användes.

5.2.1.6 Upplevda svårigheter och längd avseende abstinensreaktioner

I en nylig enkätstudie från Storbritannien, fick 245 personer svara på frågan: “Hur lätt upplevde du att det var att sluta med din medicinering?”

  • 20 % svarade “mycket lätt”
  • 51 % svarade “ganska lätt”
  • 29 % svarade “inte lätt alls”8

Av de 247 som fick frågan “Hur lång tid tog det att sluta med din medicinering?” svarade:

  • 68 % “inom tre månader”
  • 21 % “mellan tre och sex månader”
  • 6 % “mellan sex och 12 månader”
  •  5 % “mer än ett år”8
5.2.1.7 Längd på abstinensreaktioner

En nylig systematisk översikt som tittade på nedtrappning av antidepressiva identifierade 10 relevanta studier som hade samlat in data på durationen på abstinensreaktioner.1 Även om översikten inte kunde presentera säkra slutsatser avseende den genomsnittliga längden på abstinensreaktioner (på grund av hög metodologisk heterogenitet och hur längden rapporterades), så drog man slutsatsen att det är avsevärt större variation i abstinensreaktionernas längd än vad man tidigare trott. Nio av de tio studierna konstaterade att en signifikant andel användare upplever abstinensreaktioner över en vecka, medan sju av de 10 studierna visade att det inte är ovanligt att abstinensreaktioner varar i flera månader. Fynden i denna översikt överensstämmer med tidigare publicerade översikter. Exempelvis visade en översikt över kvantitativa studier och fallstudier från 2015 att abstinensreaktionerna endast hade gått i spontan regress (naturlig återhämtning) inom två veckor i fyra av 18 fallstudier (22 %). I två av fallstudierna pågick abstinensreaktionerna ännu ett år efter avslutad behandling. I studien drog man slutsatsen att abstinensreaktioner “vanligtvis varar några få veckor”, men man noterade samtidigt att “många varianter förekommer, inklusive… länge ihållande abstinensreaktioner”.9 I en nyare översikt, där man fokuserade på abstinensreaktioner relaterade till serotoninnoradrenalin- återupptagshämmare (SNRI), så drog man slutsatsen att “symtom vanligtvis debuterade inom några dagar efter avbruten behandling och varade i några veckor, även vid gradvis nedtrappning i minskande doser. Sent debuterande och/eller länge ihållande störningar uppstod också vilket man hävdade bör föranleda att “kliniker behöver lägga till SNRI på listan över substanser/läkemedel som potentiellt sett kan ge abstinenssymtom vid avbruten behandling”.9

Ännu längre tid för abstinensreaktioner har rapporterats av två undersökningar av användare som upplever besvär med nedtrappning. I en nylig internationell enkätstudie fick 605 människor med självrapporterade abstinensbesvär, frågan “Hur länge har du upplevt abstinenssymtom?”; 87 % svarade minst två månader, 59 % minst ett år och 16 % mer än tre år.7 En nylig innehållsanalys granskade innehållet i 137 online-inlägg om abstinensbesvär relaterade till antidepressiva. Den genomsnittliga längden på abstinensreaktioner var 90,5 veckor för 97 individer som tog SSRI och 50,8 veckor för 40 som tog SNRI. Även om ingen av dessa två studieresultat är representativa för alla som tar antidepressiva, så indikerar de likväl att det inte är så ovanligt som man ibland tror att abstinensreaktioner varar mer än ett år.1

5.2.1.8 Kvalitativa studier som fokuserar på nedtrappning av antidepressiva

Kvalitativa studier (patientberättelser) överensstämmer med och tjänar till att levandegöra de resultat som framkommit genom kvantitativ forskning.1 Nedan följer illustrativa exempel på personliga vittnesmål avseende svårighetsgrad och duration av abstinensreaktioner:

“Jag försöker i nuläget avvänja mig från Venlafaxin, vilket i ärlighetens namn är det värsta jag någonsin upplevt. Jag har hemsk yrsel och illamående varje gång jag sänker dosen.”

“Det tog mig nästan två år att sluta med Paroxetin och biverkningarna var fruktansvärda. Jag behövde till och med avsluta min anställning för att jag mådde så dålig hela tiden. Även nu när jag inte längre står på det så känner jag fortfarande elektriska stötar i hjärnan.”10

“Det tog mig två månader av ett rent helvete att sluta med antidepressiva. Det var avsevärt svårare än jag hade förväntat mig”

“Jag glömde ta Citalopram i två dagar och vaknade upp på morgonen med svår yrsel. Den var så pass extrem att jag föll omkull när jag försökte resa mig ur sängen, och jag kräktes.”6

“Abstinensreaktionerna som uppstår om jag missar att ta min tablett är svåra skakningar, suicidtankar, en känsla av för mycket koffein i hjärnan, elchocker, hallucinationer, hemska humörsvängningar. … jag är typ fast på dem nu då jag är för rädd för att försöka sluta.”11

“Även om det inte är någon tvekan att jag mår bättre med medicinen så har biverkningarna varit förödande – när jag försökt sluta – med “elstötar i huvudet, upprördhet sömnsvårigheter och humörsvängningar. Det betyder att jag inte har några andra alternativ för att hantera depressionen eftersom jag inte klarar av att sluta med medicinen”

“Att försöka sluta har varit en tuff kamp och har tagit mig år av försök, något som läkare borde ha mer kunskaper om och vara mer stöttande med.”12

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

5.2.2 Bensodiazepiner och Zpreparat

Förekomsten av abstinensreaktioner varierar mellan olika studier – från 20 till 100%. Istället för att redogöra för alla studier som kommit fram till dessa siffror så kan man med säkerhet konkludera att dessa preparat är mycket beroendeframkallande och att beroende och abstinensreaktioner är vanliga. Av detta skäl rekommenderar British National Formulary (farmaceutisk referensbok i Storbritannien, övers. anm.) (2012)1 att kontinuerlig användning av både bensodiazepiner och zpreparat inte överskrider fyra veckor eftersom preparaten snabbt leder till toleransutveckling samt fysiskt och potentiellt psykologiskt beroende.

Det står emellertid nu klart att ett betydande antal människor tar preparaten i mer än två år (se 4.3.5).

Bensodiazepiner är en läkemedelsklass som inkluderar sedativa och lugnande preparat:

  • sedativa preparat (även kallat “hypnotika” eller “sömnmedel”) såsom flurazepam, temazepam, nitrazepam och loprazolam, tenderar att vara kortverkande
  • lugnande preparat (även kallat “ångestdämpande”) såsom diazepam, alprazolam, klordiazepoxid, oxazepam och lorazepam är långverkande

Z-preparat är bensodiazepin-liknande sedativa/lugnande. De z-hypnotika som är tillgängliga i Storbritannien är zaleplon, zolpidem och zopiklon. Både bensodiazepiner och z-preparat förstärker effekten av signalsubstansen gamma-aminosmörsyra (GABA), som tros ha en lugnande effekt. Då zpreparat är kortverkande så hoppades man att det skulle gå att undvika eller minimera beroende och abstinenssymtom. Det tycks dock inte finnas någon tydlig evidens på att de skulle vara mindre beroendeframkallande, eller mer sällan leda till abstinensreaktioner, jämfört med kortverkande bensodiazepiner.

5.2.2.1 Abstinensreaktioner

Individer som använder bensodiazepiner kontinuerligt i mer än några veckor (två till fyra) kommer sannolikt uppleva abstinensreaktioner när de försöker sluta ta dem. Symtomen inkluderade ångest/oro, agitation, sömnsvårigheter och muskelstelhet. Då bensodiazepiner hämmar nervaktivitet så leder avslutad behandling till en ökning av aktiviteten i nervsystemet. Nedtrappning kan därför inducera ovanliga och oftast obehagliga sensoriska upplevelser såsom stickningar och domningar, elchocks-liknande sensationer och ibland vanföreställningar och hallucinationer.

Abstinensreaktioner startar oftast mellan sex och 48 timmar efter avslutad behandling, eller efter reduktion av dosen, men kan starta senare för långtidsverkande preparat, såsom ångestdämpande.

De vanligaste abstinensreaktioner för dessa preparat inkluderar:

Responsiv Tabell med Horisontell Scroll och Sammanfogad Header
Tabell 2: De vanligaste abstinensreaktionerna för bensodiazepiner och z-preparat:
svettningar stela muskler hjärtklappning
illamående huvudvärk ångest/oro
Upprördhet muskelryckningar sensorisk överkänslighet
yrsel sömnproblem

Men många andra reaktioner kan också uppstå, inklusive:

Responsiv Tabell med Horisontell Scroll och Sammanfogad Header
Tabell 2.1: Andra abstinensreaktioner för bensodiazepiner och z-preparat
panikattacker försämrat minne och koncentration suddig syn
rastlöshet torgskräck tinnitus
viktnedgång brännande sensationer i huden mardrömmar
buksmärtor influensaliknande symtom stickningar i händer och fötter
depression tungsveda och metallsmak slöhet
hallucinationer och anföreställningar

Abrupt avslutad behandling med bensodiazepiner och z-preparat ökar sannolikheten för dessa abstinensreaktioner och kan också orsaka generaliserade krampanfall, hallucinationer och självmordsbenägenhet.1-7

5.2.2.2 Svårighetsgrad på abstinensreaktioner

Allvarlighetsgraden för abstinensreaktionerna ökar med:

  • längre användning
  • högre dos
  • användning av flera olika bensodiazepiner
  • oral framför injicerad administrering
  • bensodiazepiner med kortare halveringstid (såsom lorazepam eller temazepam) på grund av att dessa elimineras snabbare från kroppen. Läkemedel som elimineras långsammare möjliggör för kroppen att återanpassa sig till ett tillstånd utan substansen och därav är abstinensreaktionerna oftast (men inte alltid) mindre uttalade
  • Abrupt avslutad behandling, och därför rekommenderas det att bensodiazepiner trappas ned långsamt.
5.2.2.3 Förekomst – Hur många människor upplever abstinensreaktioner?

Även om bensodiazepiner initialt marknadsfördes som ett ickeberoendeframkallande alternativ till barbiturater, så har deras beroendepotential sedan länge erkänts. Uppskattning av hur många människor som upplever abstinensreaktioner bestäms av hur länge de har tagit läkemedlet, hur snabbt de avslutade sin behandling, och definitionen eller hur man registrerade reaktionerna. Uppskattningsvis 40 % av användarna blir vid regelbundet intag beroende inom sex veckor (8). Viss forskning visar att alla som har tagit bensodiazepiner i minst sex månader och sedan försöker sluta snabbt, upplever någon form av abstinensreaktioner. För 40 % kommer intensiteten på reaktionerna vara moderat till uttalade.3

5.2.2.4 Längden på abstinensreaktioner

Uppskattningar avseende duration på abstinensreaktioner varierar kraftigt, och bestäms till stor del av behandlingstiden, dos och typ av läkemedel. Nästan alla människor som avslutar behandling eller reducerar sina bensodiazepin-doser upplever en “akutfas” med abstinensreaktioner, vilket typiskt varar i två veckor till två månader. En minoritet kommer uppleva en utdragen (eller post-akut) abstinensfas i ett år eller mer9,1,10,11 medan det finns anekdotiska rapporter på abstinensbesvär som varat i fem till 10 år.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

5.2.3 Antipsykotika

Den senaste enkätundersökningen konstaterade att av 105 personer som försökte sluta med antipsykotika, så upplevde 65 (62 %) obehagliga abstinensreaktioner som sträckte sig över hela spektrat av fysisk, emotionell, kognitiv och funktionell påverkan.1

Läkemedel som under 1950-talet utvecklades för att behandla människor som diagnostiserats med schizofreni, beskrevs initialt som “kraftigt lugnande medel” (major tranquillisers), en benämning som också erkände deras potenta förslöande effekter. Sedan dess har de blivit mer kända som “antipsykotika” eller “neuroleptika”. De används idag ofta på andra klientgrupper utöver de som diagnostiserats med schizofreni, såsom fångar; människor med depressions- och ångesttillstånd, barn med inlärningssvårigheter och annan problematik, samt äldre klienter på sjukhem.

De första antipsykotiska läkemedlen inkluderar klorpromazin och haloperidol. Dessa så kallade “första generationens” antipsykotika hade besvärande biverkningsprofiler (inklusive tardiv dyskinesi  – en ofta irreversibel motorisk störning). Andra generationens antipsykotika, ibland refererat till som “atypiska”, utvecklades på 1990-talet.2 Dessa inkluderar: amisulprid, aripiprazol, klozapin, olanzapin, kvetiapin och risperidon.

Vi introducerade till begreppet abstinensreaktioner vid försök att sluta med antipsykotika i sektion 4.4.5 om att förstå effektstudier. På samma sätt som för andra substanser som påverkar det centrala nervsystemet, såsom bensodiazepiner och alkohol, så kan hjärnan utveckla tolerans till antipsykotika.3Antipsykotika är dock inga missbrukspreparat. Snarare bidrar de obehagliga biverkningarna till att många människor försöker sluta med antipsykotika kort efter att de påbörjat behandling med dem4,5 eller att de tvingas ta dem mot sin vilja genom psykiatrisk tvångsvård, ofta med ofrivilliga, långtidsverkande depotinjektioner.6 Ungefär hälften av människor som får utskrivet antipsykotika för schizofreni är ovilliga att ta sina mediciner.5 I ett stort urval av klienter så försökte 74 % sluta med antipsykotika åtminstone en gång inom 18 månader efter påbörjad behandling.7

Biverkningarna som gör att många försöker sluta med sina mediciner, inkluderar8-11:

Responsiv Tabell med Horisontell Scroll och Sammanfogad Header
Tabell 3: Biverkningarna som gör att många försöker sluta med antipsykotika
Förslöande Akatisi (extrem inre rastlöshet) Kardiovaskulära effekter (arytmi och plötslig hjärtdöd)
Sexuell dysfunktion Yrsel Metabola effekter (övervikt, glukosintolerans, förhöjt kolesterol och diabetes)

I en internationell enkätstudie med 832 människor som behandlades med antipsykotika, så uppgav dubbelt så många (395) “obehagliga biverkningar” som huvudsakligt skäl till deras önskan om att sluta med antipsykotika, jämfört med de som svarade “mådde bättre och behövde därför inte behandlingen” (195).12 Även om antipsykotika saknar missbrukspotential så uppstår två typer av abstinenssyndrom som kan göra det väldigt svårt att reducera eller sluta med dessa läkemedel. Den första typen har mycket gemensamt med de abstinenssymtom som skapas av de andra centralnervöst verkande läkemedel som diskuterats i denna guide, till exempel bensodiazepiner. Den andra typen är något mer specifik för psykos och/eller antipsykotika.

5.2.3.1 Klassiska abstinensreaktioner

En aktuell genomgång3 konstaterade att abstinenssymtom för antipsykotika liknar i hög grad de “klassiska abstinenssymtom” associerade med alla läkemedel som verkar på det centrala nervsystemet. Dessa reaktioner, som oftast framträder inom fyra dagar efter avslutad behandling, inkluderar:

Responsiv Tabell med Horisontell Scroll och Sammanfogad Header
Tabell 4: Klassiska abstinensreaktioner associerade med antipsykotiska läkemedel
Illamående Irritabilitet Skakningar
Aggression Ångest/oro Depression
Agitation Sömnstörningar Huvudvärk
Reducerad koncentrationsförmåga

Artikelförfattarna låter föreslå att dessa reaktioner normalt varar i “upp till sex veckor” och “kan vara längre än sex veckor och övergå i ett mer ihållande abstinenssyndrom (“postakut abstinensreaktion”), men genomgången innehåller ingen data för att bekräfta dessa antaganden. Det är, i realiteten, relativt få studier som undersökt frekvensen eller längden på klassiska abstinenssymtom efter försök att sluta med antipsykotika. Den största internationella enkätstudien av 832 individer som behandlas med antipsykotiska läkemedel, upptäckte att 65 % rapporterade abstinenssymtom när de försökte sluta eller reducera sina doser. Hälften av dessa (51 %) beskrev abstinenssymtomen som “allvarliga”.12 Rapporterade besvär var starkt korrelerade till behandlingens längd (p < .001).

5.2.3.2 Antipsykotika-inducerad psykos och tardivdyskinesi

Såsom beskrivits i sektionen 4.4.3, så resulterar antipsykotiska läkemedel, till en varierande grad, i en blockad av dopaminsystemet och andra neurotransmittorsystem (tillsammans med många andra effekter på hjärnan och kroppen).13 Detta ledde till antagandet att “schizofreni” är “orsakat” av ett överaktivt dopaminsystem, en hypotes som aldrig bekräftats och som nu i stort sett övergivits. Hjärnan försöker kompensera för blockaden. Så tidigt som 1974 varnade dr Solomon Snyder, professor i psykiatri och farmakologi vid John Hopkins universitetet, att:

Någonting inom neuronerna noterar den plötsliga frånvaron av neurotransmittormolekyler vid de specifika receptorerna och på ett eller annat sätt överförs ett meddelande tillbaka till dopaminneuronerna som säger något i stil med följande: “Vi har inte tillräckligt med dopamin. Skicka lite mer!” varpå dopamin-neuronet i fråga börjar avfyra i snabbare takt.14

Sedan dess har det bekräftats att hjärnans försök att kompensera även inkluderar en ökning av antalet dopaminreceptorceller och deras känslighet,3 en process som inte är unik för antipsykotika. När ett antipsykotiskt preparat, och dopaminblockaden, avlägsnas eller reduceras, så blir hjärnan överväldigad av dopamin, delvis på grund av den abnormala läkemedels-inducerade sensitiviteten och det ökadeantalet dopaminreceptor-celler. Denna process kan sannolikt appliceras på andra neurokemiska system som påverkas av antipsykotika. Effekterna kan resultera i en abstinenspsykos, vilket ofta misstas för att vara ett återfall i den schizofreni-sjukdom som läkemedlet var avsett att behandla i utgångspunkten. Detta resulterar i sin tur ofta i en återinsättning av de läkemedel som, paradoxalt, orsakat dysfunktionen i neurotransmittorsystemen.15,2,14

Det första fallet av dopamin “supersensitivitets-psykos” (SP) rapporterades för 40 år sedan.16 2006 konstaterade en granskare av den tillgängliga evidensen att:

Det finns evidens som tyder på att processen kring nedtrappning av vissa antipsykotiska läkemedel kan utlösa debut av eller återfall i psykotiska symtom. Medan försämring av psykos, till följd av avslutad behandling med antipsykotika, traditionellt sett har tolkats som ett bevis på det kroniska förloppet för den underliggande sjukdomen, så tyder istället denna evidens på att vissa återkommande psykos-episoder kan vara orsakade av medicinsk behandling. Behandlande läkare kan därför behöva utvärdera fördelarna med långtidsbehandling hos vissa klienter på nytt.15

Det har nyligen kommit två övergripande genomgångar av forskningslitteraturen som berör vad som idag tenderar att kallas “antipsykotika-inducerad dopaminöverkänslighetsspsykos eller förkortat “överkänslighetsspsykos” (SP).3,17 En av granskarna har tagit fram kriterier för två SPbaserade abstinenssyndrom, primärt differentierade baserat på tillståndets längd.

5.2.3.3 Utsättningspsykos

En uppsättning kriterier för utsättningspsykos, eller “abstinenspsykos”, är nydebuterade psykosreaktioner, eller redan kända psykosreaktioner som återkommer med högre intensitet än innan behandlingsstart, efter avbruten antipsykotisk behandling, dosreduktioner, byte till annat preparat eller mellan dosintervaller. Dessa kommer oftast (men inte alltid) efter cirka tre månaders kontinuerlig exponering för läkemedlet (tiden som är nödvändig för att en ökning av dopaminreceptor-tätheten ska äga rum) och orsakar obehag eller försämrad funktion.3 Dessa reaktioner uppstår oftast inom fyra dagar efter att oral behandling med antipsykotika avslutats, men det kan ta flera veckor innan de uppstår efter avslutad behandling med långtidsverkande injektioner. Utsättningspsykos verkar vara relativt ovanligt och evidensen stöder fenomenet framför allt i relation till försök att avsluta behandling med klozapin. Den brittiska psykiatrikern Joanna Moncrieff föredrar termen “snabbt debuterad psykos” (“rapid onset psychosis”) eftersom det är neutralt i förhållande till den underliggande mekanismen, som hon menar, är oklar.15

5.2.3.4 Ihållande överkänslighetsspsykos (SSP) (“Persistent Postwithdrawal Supersensitivity Psychosis (PPSP)”)

Vissa forskare anser att när utsättningspsykos håller i sig längre än sex veckor så bör det istället klassificeras som “ihållande överkänslighetsspsykos efter avslutad behandling med antipsykotika”, men detta område är svårt att forska på. Om PPSP existerar så är det en av två ihållande abstinenstillstånd som orsakas av antipsykotika. Det andra tillståndet är rörelsestörningen “tardiv dyskinesi” som diskuteras senare.

5.2.3.5 Hur många upplever utsättningspsykos och hur länge varar det?

Få studier har undersökt förekomsten av eller längden på abstinens-inducerad psykos. Den redan nämnda genomgången från 2006 redogjorde mest för fallstudier, inklusive nio individer utan tidigare psykos-historik, vars nya psykossymtom (i regel hallucinationer eller vanföreställningar) oftast minskade efter återintroduktion av antipsykotika.15 Det var emellertid möjligt att uppskatta att 20-25 % av klienter som försökte sluta med det specifika antipsykotika preparatet klozapin, upplevde utsättningspsykos eller, som granskaren föredrar att kalla det, “snabbt debuterad psykos”.

En tidigare studie uppskattade att mellan 22 % och 43 % av 224 öppenvårdsklienter diagnosticerade med schizofreni led av överkänslighetsspsykos (SP). Två nyliga studier av atypiska antipsykotika har rapporterat en förekomst av SP på 65 %18 och 72 %.19 Alla tre studierna har dock inkluderat fall som uppstod till följd av toleransutveckling (se sektion 5.1) där den enskilde individen fortfarande behandlades med antipsykotika. I den senare studien, bedömdes 42 % av fallen vara utsättningspsykos vilket betyder att i sammantaget 30 % av den studerade gruppen (av vilken inte alla hade försökt sluta med sina antipsykotika) hade upplevt abstinensinducerade psykoser. En annan studie noterade en förekomst av utsättningspsykos hos 26% av de deltagare där de bytt mellan två olika antipsykotiska preparat.20 Det här är emellertid mycket svårt att forska på till följd av det växlande naturalförloppet som förekommer i psykossjukdom.

I en nylig internationell enkätstudie av människor som tog antipsykotika, rapporterades “ny eller förvärrad psykos” som den näst vanligast rapporterade “annan biverkning” (efter akatisier/rastlöshet). Tretton personer rapporterade nya reaktioner och sex personer rapporterade förvärring av tidigare reaktioner. Det är dock oklart hur många av fallen av ny eller förvärrad psykos som var till följd av försök att sluta med pågående behandling.12 Det finns viss evidens som stöder hypotesen att antipsykotika med kortare halveringstid (ex klozapin, sulpirid, amisulpirid och metoklopramid) ökar risken för att sätta igång en supersensitivitetspsykos. 15,3

5.2.3.6 Tardiv dyskinesi

Tardiv dyskinesi (TD), som också nämnts kortfattat i sektion 4.4.7, är en invalidiserande, ofta kronisk neurologisk störning som uppstår efter antipsykotikaanvändning. TD innebär ofrivilliga rörelse i ansiktet, tunga, armar och ben. Det har också associerats med kognitiv försämring.21 Det är troligtvis, om än ännu ej bevisat, ett resultat av en överaktivitet av dopaminsystemet orsakat av förändringar såsom ökad receptortäthet och känslighet vid behandling med antipsykotika. Vissa forskare betraktar TD som antingen en del av eller ett tidigt tecken på överkänslighetsspsykos.3,18,19 Den genomsnittliga förekomsten av TD hos individer som tar antipsykotika är ca 30 %22,23,2 och stiger till 57 % efter ca 15 års behandling med första generationens antipsykotika.22 Förekomsten antogs vara lägre för andra generationen, “atypiska”, antipsykotika, men skillnaden har visat sig vara minimal eller ickeexisterande22,2 eller en konsekvens av att andra generationens antipsykotika förskrivs i lägre doser. Det är benämnt här som en abstinenseffekt då symtomen på TD oftast maskeras av nedtrappning av antipsykotika.

När läkemedelsbehandlingen avbryts, antas att dopaminaktiviteten ökar till följd av ökad sensitivitet i det dopaminerga systemet efter långtidsbehandling med antipsykotika. Ökad dopaminaktivitet kan leda till abnormala rörelser. Sålunda, observeras de fysiska uttrycken (men inte alltid kognitiva reaktioner) för TD, oftast första gången, eller förvärras, efter avbruten behandling, minskning av dosen eller vid byte mellan olika antipsykotika.22,2 Människor över 50 års ålder har tre till fem gånger högre risk att utveckla TD jämfört med unga.22

5.2.3.7 Långsam nedtrappning med stöd

En aktuell studie som undersökte enskilda individers egna upplevelser av försök att sluta med antipsykotika, identifierade betydelsen av att skapa ett skyddsnät. Detta utgjorde en avgörande del i nedtrappningsprocessen. Med detta menades att inför nedtrappning samla stöd av vänner, familj, stödgrupper och sjukvården för att möta eventuella svårigheter.23

I en annan studie, uppgav 55 % av 105 individer, som försökte sluta med antipsykotika, att de lyckades sluta med samtliga antipsykotiska läkemedel under en varierande tidsperiod, hälften rapporterade att de inte hade någon pågående antipsykotika behandling, och hälften redogjorde för att de hade fått någon form av hjälp från sjukvård, familj, vänner, och/eller stöd från andra i liknande situation när de försökte trappa ned. Att ha stöd under sin nedtrappning var associerat med lägre risk för återfall.1 Vidare var gradvis nedtrappning över mer än en månad positivt associerat med framgångsrik nedtrappning.24 Det kommer naturligtvis vara stora variationer avseende hur lång nedtrappningstid olika individer behöver för att kunna sluta.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

5.2.5 Litium och andra ”stämningsstabiliserande” preparat

Den begränsade forskningen på utsättning av litium förefaller visa att det inte förekommer samma abstinensreaktioner som vid utsättning av andra psykofarmaka. Men det finns flera studier som visar att utsättning av litium kan leda till ett maniskt skov och att risken för detta är större efter lång tids användning.1-4

Litium är en giftig alkalisk metall i likhet med natrium och kalium. Det används huvudsakligen för människor med extrema kontraster mellan upprymdhet och nedstämning och som förut fick diagnosen ”manodepressiv” eller på senare tid ”bipolär sjukdom”. Den dos som anses vara terapeutisk ligger så nära den dos som ger en farlig förgiftning (som kan bli dödlig om inte litium omedelbart sätts ut). Därför måste koncentrationen av litium i blodet följas noga.2

Det förefaller inte finnas några abstinensreaktioner vid utsättning av litium. Men däremot är det en risk för en rekyl med en manisk eller psykotisk episod vid för snabb utsättning så därför är det viktigt att du är 110 försiktig. Minska gradvis, låt det ta åtminstone en månad och längre om har stått på litium i flera år. Om det blir ett återfall så kommer det inom de första månaderna efter utsättning och minskar sedan gradvis.5 (Mind, 2018).

En del studier har rapporterat om ökad självmordsrisk efter utsättning av litium, särskilt om det sker hastigt.6,7

Andra så kallade ”stämningsstabiliserande” psykofarmaka är de tre anti-epileptiska medicinerna karbamazepin (Tegretol), lamotrigin (Lamictal) och valproat (Ergenyl). Det har gjorts mycket litet forskning på abstinensreaktioner för människor som tar dessa farmaka utan att ha epilepsi. I en fallserie med sex klienter som slutade med lamotrigin så framkom besvärande psykiska reaktioner som ångest och irritabilitet.8 En studie på 90 personer som slutade med karbamazepin noterade att 26 (29 %) rapporterade en abstinensreaktion inom fyra dagar efter avslutad behandling. Reaktioner som försvann inom en vecka omfattade sömnsvårigheter, nedstämdhet, hallucinationer, upplevda skakningar i händerna samt huvudvärk.

Vad gäller abstinensreaktioner vid utsättning av asenapin (Sycrest), ett antipsykotiskt preparat som ibland används som stämningsstabiliserande så hänvisar vi till avsnittet om antipsykotika.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

5.2.6 Centralstimulerande som används vid ADHD

Det är väl beskrivet hur abstinensreaktioner kan uppstå när någon slutar med stimulerande droger som kokain eller amfetamin vid missbruk. Bara efter några dagars bruk av centralstimulerande så upplever människor när de slutar en period som kan vara i flera dagar med minskad energi, nedstämdhet, irritabilitet, hunger och överdriven sömn.

Personer som slutar kommer troligen att känna både psykisk och fysisk utmattning, börja sova för mycket, även om de kan ha perioder av sömnlöshet, och bli mer deprimerade. De kan fortsätta att känna ångest, irritation och glädjelöshet. De kan bli mindre känsliga för beröring och ljud, de kan bli socialt tillbakadragna och ha oroliga drömmar.

Denna depression kan vara intensiv och följas av självmordstankar. Dessa symptom kan finnas under några dagar till flera veckor och ibland till och med månader.1

Det finns färre beskrivningar av abstinensreaktioner med centralstimulerande medicin som getts inom vården. De som studier som tittat på detta har inriktat sig på frågan om återkomst av ADHD-symptom utan att ta hänsyn till möjliga fysiologiska och psykologiska effekter av själva utsättningen.2,3 Men det är däremot väl känt att centralstimulerande medel vid ADHD är förenat med något som kan kallas reboundfenomen.

Detta fenomen uppträder framåt kvällen, när koncentrationen av det centralstimulerande medlet börjar sjunka, och det visar sig som en försämring av ADHD-symptomen; till och med värre än de besvär som fanns innan medicineringen sattes in. Denna reboundeffekt har framför allt noterats hos barn som har blivit lättretliga och okoncentrerade. Eftersom en låg dos centralstimulerande medel minskar aktivitet och förbättrar koncentrationen så är detta rebound-fenomen en förutsägbar effekt av att substansen minskar i koncentration.

Rebound-fenomen utmärks även av det till tillkommer en del nya symptom som lätthet till gråt, irritabilitet och känslomässig instabilitet. Dessa symptom tillhör normalt inte ADHD symptomen.4-6Detta antyder att centralstimulerande skulle ha en känslodämpande effekt i de doser som normal används. Det har också visat sig hos vuxna att körförmågan blir nedsatt flera timmar efter en dos centralstimulerande jämfört med placebo.7

Rebound-fenomenet ger en indikation på att medlet har förändrat hjärnan på något sätt, vilket betyder en form av utsättningssyndrom Rebound-fenomenet är också en illustration på hur snabbt kroppen anpassar sig till ett psykofarmaka och hur snabbt abstinensreaktioner kan komma när medlet minskar i koncentration.

Det finns några få fallbeskrivningar med barn som slutat med centralstimulerande och reaktionerna har, som hos vuxna, bland annat varit depression och sjukdomskänsla. Det finns även rapporter om nya episoder med migrän och psykos.8-10 Det finns dock ingen forskning som kan bekräfta hur vanliga, allvarliga och långvariga dessa abstinensreaktioner kan vara.

Precis som vid forskning på långtidseffekter av andra psykofarmaka så kan den troliga förekomsten av abstinensreaktioner vid utsättning göra det svårt att bedöma återkomst av ADHD-symptom.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

5.2.7 Polyfarmaci

Inom psykiatrin har det blivit allt vanliga med att människor får utskrivet fler psykofarmaka samtidigt, så kallad polyfarmaci.1 Mer än 80 % av klienterna med psykiatriska insatser under 1990-talet hade fler än ett psykofarmaka.2 En särskilt vanlig kombination är antidepressiva och bensodiazepiner.3 I en studie gjord 2009 fann man att cirka en tredjedel av klienterna stod på minst tre psykofarmaka. 4 Trots att polyfarmaci är så vanligt så finns det mycket litet forskning på hur detta påverkar abstinensreaktioner gällande frekvens, svårighet och längd. Man har inte heller studerat hur polyfarmaci påverkar utsättningsprocessen av olika kombinationer av psykofarmaka. Det har gjorts en stor online-undersökning i Nya Zealand med människor som stått eller stod på flera antidepressiva. Resultatet visade att de som tagit fler än ett psykofarmaka uppgav fler abstinensreaktioner (68,3 %) än de som tagit bara ett antidepressiva (till exempel för fluoxetin: 35,5 %), med undantag för paroxetin (75.9 %) och venlafaxin (70,4 %). I en stor internationell on-line enkät6 hade 55,4 % av dem som bara hade tagit antidepressiva abstinensbesvär jämfört med 65,9 % av de som tagit både antidepressiva och antipsykotika Siffrorna för uppgivet beroende var 36,8 % respektive 47,7 %.

1. 
2. 
3. 
4. 
5. 
6
7. 
8. 

Innan du fortsätter ska du ange att du har läst och förstått följande:

Informationen på psykofarmakakollen.se, inklusive råd och rekommendationer, är att betrakta som ett allmänt utbildningsstöd. Den är inte avsedd att fungera som individuell medicinsk rådgivning, hälsorådgivning, för att ställa medicinsk diagnos eller behandla individuella problem.
Vi strävar efter att informationen på psykofarmakakollen.se är korrekt så långt det är möjligt.

Med detta sagt så ger vi inga garantier, och är inte ansvariga för eventuell skada eller förlust som uppkommer då någon använder informationen på hemsidan som grund för olika beslut.

Läs Guiden för terapeuter online!

online-work