Utsättning

Psykofarmaka påverkar nerverna och hjärnan och när de tas bort, sättas ut som man säger, så betyder detta en förändring för hjärnan. Det kan då uppstå negativa effekter som gör att patienten blir sämre igen, så kallade utsättningsreaktioner/abstinensreaktioner. Det kan även vara så svåra utsättningsreaktioner/abstinensreaktioner så att det nästan blir omöjligt att sluta. Detta kallas ibland för fysiskt beroende.

Känsligheten för utsättningsreaktioner är olika för olika psykofarmaka och för olika personer, men det beräknas nu till exempel att cirka en fjärdedel av de patienter som får så kallade antidepressiva psykofarmaka får maximalt svåra utsättningsreaktioner och att de därmed är fysiskt beroende.

Det kan behövas en mycket långsam och försiktig utsättning av psykofarmaka, speciellt på slutet och din läkare bör kunna hjälpa dig med detta.  Utsättningsreaktionerna/abstinensreaktionerna kommer dels akut under och efter utsättningen men även lång tid efter, så kallad Post-Akut Abstinens (PAA) Dessa sena reaktioner kan komma och gå och utmärks ofta av en plågsam överkänslighet för både   yttre sinnesintryck och  inre intryck som tankar, minnen och känslor. Det kan även komma perioder med nytillkomna självmordstankar. Sexuell funktionsnedsättning kan vara ett problem långt efter att medicinering har upphört.

Ibland behövs det även ett samtalsstöd som hjälp att avsluta medicineringen med psykofarmaka. Det förekommer även att upplevelser som varit borträngda dyker upp i medvetandet igen när  psykofarmaka blir utsatt och då kan de behöva tas om hand.  Det är av stort värde att ha en liten grupp närstående som kan följa vad som händer och ge behövligt stöd, både till dig men även i kontakt med vården.

För att följa vad som händer under utsättningen av psykofarmaka behövs checklistan som prickas av regelbundet. Allvarliga utsättningsreaktioner bör anmälas som misstänkta biverkningar.

Ladda ner Checklistan!

Tillsammans med din läkare fyller ni i Checklistan med de eventuella biverkningar du upplever.

Checklista kan användas vid olika faser i en behandling.

  1. Innan en medicinering startar kan den fyllas i för att se vad utgångsläget är, det blir då lättare att se vad som är biverkningar senare. Under pågående behandling måste läkaren regelbundet följa upp behandlingen med att bland annat notera biverkningar och då blir det mer tydligt att checklistan används.
  2. Checklistan kan användas vid avslutning av psykofarmaka för att fånga utsättningsreaktioner.

Innan du fortsätter ska du ange att du har läst och förstått följande:

Informationen på psykofarmakakollen.se, inklusive råd och rekommendationer, är att betrakta som ett allmänt utbildningsstöd. Den är inte avsedd att fungera som individuell medicinsk rådgivning, hälsorådgivning, för att ställa medicinsk diagnos eller behandla individuella problem.
Vi strävar efter att informationen på psykofarmakakollen.se är korrekt så långt det är möjligt.

Med detta sagt så ger vi inga garantier, och är inte ansvariga för eventuell skada eller förlust som uppkommer då någon använder informationen på hemsidan som grund för olika beslut.