Efter utsättning

Psykofarmaka kan orsaka långvariga biverkningar även efter att medicineringen är avslutad. Så kan till exempel patienter som tagit så kallade antipsykotiska läkemedel få kvarstående ofrivilliga rörelser och oro i kroppen och patienter som använt antidepressiva kan få kvarstående sexuell funktionsnedsättning. Det är viktigt att patienterna får stöd för att hantera dessa långvariga effekter och det är också viktigt att dessa rapporteras till läkemedelsverket som misstänkta biverkningar. Även här är checklistan viktig för att registrera biverkningar och det kan till och med hända att nya okända långtidsverkningar framkommer.

Utdraget Utsättnings Syndrom (UUS)

Vid utsättning av substanser som påverkar hjärnan har vi akuta abstinensreaktioner som går över efter en tid. Men det som är mindre känt är att det också kan förekomma allvarliga utsättningsreaktioner under lång tid, mer än sex veckor och ibland månader och år, efter att patienten har slutat med sitt intag. Detta fenomen är känt från de som slutar med till exempel benzo-preparat. Men det är mindre känt att det även kan förekomma vid medicinering med SSRI-preparat och neuroleptika. Det kan utlösas av en nedtrappning, det kan komma en tid efter avslutning men det kan även komma under pågående medicinering. Att det kan komma under pågående medicinering beror på att medlet börjar tappa effekt, det har skett så kallad toleransutveckling, och då blir det som en minskning av dosen. De besvär som uppkommer är något nytt som personen aldrig har upplevt förut i sitt liv. Det är alltså inte återkomst av de symtom som gjorde att man började med medicinen utan det är ett nytt obehagligt och skrämmande tillstånd.

Detta tillstånd kallas på engelska PWS (protracted withdrawal syndrome) eller PAWS (post-acute withdrawal syndrome). På svenska blir det UUS (utdraget utsättningssyndrom). Det utmärks av en kombination av symptom som kan delas upp i olika problemområden.  

1. Psykiska symtom som ångest, depression och ängslighet. Det kan komma starka självmordstankar som ibland kan vara som en skrikande röst. Det är vanligt med mardrömmar och ibland så kallade brain-zaps, som elektriska stötar i huvudet. Ofta förekommer mycket stark rädsla.

2. Kroppsliga besvär som smärta, illamående, synsvårigheter, dålig balans, yrsel och försämrad sexuell funktion.

3. Stark överkänslighet för både intryck, tankar och psykofarmaka. Ljud, ljus och rörelser kan bli obehagliga och för starka. Tankar kan bli för snabba, högljudda, påträngande och svåra att få stopp på.  Minnet och förmågan att tänka klart kan försämras. Patienten kan bli känslig för sådana medicindoser som tidigare gick att ta.

4. Muskelproblem som kramper i muskler, stelhet i muskler, smärta i muskler. Ibland kan det uppkomma så kallad akatisi, vilken är ett mycket obehagligt tillstånd då det känns som krypningar och obehag i musklerna så att det inte går att vara stilla.

Ladda ner checklistan

Tillsammans med din läkare fyller ni i Checklistan med de eventuella biverkningar du upplever.

Checklista kan användas vid olika faser i en behandling.

  1. Innan en medicinering startar kan den fyllas i för att se vad utgångsläget är, det blir då lättare att se vad som är biverkningar senare. Under pågående behandling måste läkaren regelbundet följa upp behandlingen med att bland annat notera biverkningar och då blir det mer tydligt att checklistan används.
  2. Checklistan kan användas vid avslutning av psykofarmaka för att fånga utsättningsreaktioner.

Nyhet på psykofarmakakollen!

En guide för terapeuter

Att samtala med människor som tar eller trappar ner psykofarmaka

Innan du fortsätter ska du ange att du har läst och förstått följande:

Informationen på psykofarmakakollen.se, inklusive råd och rekommendationer, är att betrakta som ett allmänt utbildningsstöd. Den är inte avsedd att fungera som individuell medicinsk rådgivning, hälsorådgivning, för att ställa medicinsk diagnos eller behandla individuella problem.
Vi strävar efter att informationen på psykofarmakakollen.se är korrekt så långt det är möjligt.

Med detta sagt så ger vi inga garantier, och är inte ansvariga för eventuell skada eller förlust som uppkommer då någon använder informationen på hemsidan som grund för olika beslut.

Läs Guiden för terapeuter online!

online-work