Förskrivningen av psykofarmaka har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren. I skrivande stund får över en miljon, alltså mer än var tionde svensk, antidepressiva läkemedel utskrivet. Till detta kan vi lägga neuroleptika, ADHD-läkemedel, benzodiazepiner och liknande ”lugnande” preparat, samt de så kallade ”stämningsstabiliserande” läkemedlen.
Samtidigt som en del upplever sig vara behjälpta av psykofarmaka finns det många som inte upplever någon positiv effekt alls av preparaten. Det finns också många upplever svåra och allvarliga biverkningar och en försämrad livssituation till följd av användningen av psykofarmaka, något som ofta leder ofta till en önskan om nedtrappning och/eller utsättning av de förskrivna läkemedlen.
För den som vill trappa ner eller sätta ut psykofarmaka är stödet från den etablerade vården idag mycket begränsat. Något som tyvärr alltför ofta även gäller kunskapen om psykofarmaka och deras verkningsmekanismer, liksom om nedtrappning och utsättning.
Med tanke på det stora och alltmer ökande antalet personer som idag äter psykofarmaka möter också många som arbetar terapeutiskt människor som är under farmakologisk behandling. Detta ställer höga krav även på terapeuter när det gäller kunskapen om hur psykofarmaka påverkar människor och det terapeutiska arbetet, och hur kan man som terapeut kan stötta människor som efter samråd med sin läkare äter eller vill trappa ner/sätta ut psykofarmaka?
Med denna svenska upplaga av brittiska Guidance for psychological therapists: Enabling conversations with clients taking or withdrawing from prescribed psychiatric drugs – Guide för terapeuter: Att samtala med människor som tar eller trappar ner psykofarmaka – hoppas vi kunna sprida kunskap till både terapeuter och andra intresserade om psykofarmaka och deras verkningsmekanismer, men också om nedtrappning och utsättning av psykofarmaka. Vi hoppas att guiden ska kunna bidra till att fler människor som tar och vill trappa ner eller helt sluta med sina mediciner ska få den hjälp som de behöver och har rätt till på sin väg mot hållbar hälsa och välbefinnande.
Lasse Mattila
Socionom och handledare i psykosocialt arbete Ordförande, Riksföreningen Kontext
Den vanligaste åtgärden i Sverige vid psykiska svårigheter är användning av psykiatriska droger. Förskrivningen har ökat kraftigt under senare år, särskilt till barn och unga vuxna, och är idag bland den högsta inom OECD. Det är också vanligt med långa behandlingstider där flertalet patienter är kvar i ett fortsatt drogbruk efter 10 år. Samtidigt med en ökad förskrivning av psykiatriska droger syns också en kraftigt ökad psykisk ohälsa.
Trots denna utveckling saknas till stora delar en samlad kunskap om konsekvenserna av psykiatriska droger. Frågor om drogernas ”nettoeffekt”, dvs dess eventuella positiva effekter i relation till dess ”kostnader” (biverkningar, utsättningssvårigheter och undanträngning av andra effektiva behandlingsalternativ) är tidigare påfallande lite belyst.
Därför är denna forsknings- och kunskapssammanställning på många sätt både unik och efterlängtad. Efter decennier av ”trosstider, debatter och retoriska argument” kring vad psykiatriska droger de facto är och gör presenteras här istället en saklig genomgång av de vetenskapliga fakta som idag finns kring psykiatriska droger och dess konsekvenser.
Sammanställningen syfte till att öka kunskapen och medvetenheten hos alla professionella, så som läkare, psykiater, psykologer och psykoterapeuter vilka arbetar med patienter som har använt eller använder psykiatriska droger.
För denna kunskapssammanställning svarar en rad framstående brittiska experter inom området med en genuin vetenskaplig förankring.
Förutom att detta är ett unikt initiativ avseende kunskap kring psykiatriska droger redovisas i sammanställningen en mängd viktiga fakta i form av ”up-to-date evidence”. Detta gäller effekter (eller brist på effekter) av psykiatriska droger, dess i många fall omfattande och skadliga biverkningar, liksom risker för beroende och svåra utsättningsproblem.
Det är svårt att inte dra slutsatsen att effekterna av psykiatriska droger som botemedel till stora delar har övervärderats i tidigare kunskapssammanställningar och riktlinjer – samtidigt som allvarliga problem med biverkan och beroende kraftigt underskattats. Utifrån denna ”up-to-date evidence” är det uppenbart att nyttan av psykiatriska droger, både ur ett samhällsperspektiv och för den enskilde patienten, är liten om ens någon, möjligen undantaget vid akuta och begränsade insatser.
Denna kunskapssammanställning kring psykiatriska droger är tveklöst en nödvändig utgångspunkt för alla som har till uppgift att hjälpa människor med psykiska svårigheter.
Gunnar Bohman
Med. Dr.
Spec. i klinisk psykologi
Leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
F.d. Univ.lektor, Stockholms universitet
Detta är en efterlängtad bok! En viktig bok. En bok som ska läsas av många och inspirera än fler.
I Guide för terapeuter delar erfarna terapeuter och forskare med sig av kunskap och erfarenhet som många efterfrågar. Boken vänder sig främst till terapeuter men också till andra som i sina arbeten möter människor som vill trappa ner sin psykofarmaka. Eller önskar tala med någon istället för att påbörja medicinering
Läsaren får del av aktuell forskning och information om en rad preparat, däribland antidepressiva, stämningsstabiliserande, centralstimulerande, lugnade och antipsykosmedicin. Författarna ger förslag på hur terapeuten kan vara till bäst hjälp i mötet med patienten. De ger förslag på konkreta frågor att ställa, men också på hur terapeuten kan hantera eventuell oro och rädsla. Hos både patienten och sig själv. Vikten av trygghet, samtycke och aktivt lyssnade är viktigt i alla terapier, under nedtrappning är det om möjligt än viktigare.
När jag för drygt tio år sedan i tal och skrift uttryckte min oro för den lavinartade ökning av psykofarmaka som då var ett faktum möttes oron ofta med förnekande eller tystnad. Speciellt från psykiatrin.
Så är det inte längre. Ingen seriös läkare, terapeut, sköterska eller annan vårdpersonal påstår att det inte är ett bekymmer att allt fler barn och vuxna ordineras preparat som det råder stora oklarheter kring. Både vad gäller biverkningar och effekt.
Idag uppmärksammar allt fler att det är något som inte står rätt till. Att något måste göras.
Guide för terapeuter kunde inte kommit lägligare. Den är till hjälp för alla de terapeuter som vill lära sig mer och i aktiv handling ta ansvar för den förändring som behöver ske.
Carina Håkansson
Dr i psykologi
Leg. psykoterapeut
Författare
- Introduktion
- Introduktion för terapeuter angående hur psykofarmaka fungerar
- Konsekvenser för terapeutisk praktik
- Om de verkningar som psykofarmaka har
- Vad vet vi om nedtrappning?
- Terapeutens roll i nedtrappning av psykofarmaka – vad vet vi fungerar?
- Röster från brukare – verkliga exempel på erfarenheter av nedtrappning
- Webbplatser för stöd vid nedtrappning