3. Konsekvenser för terapeutisk praktik
Professor Rosemary Rizq, med Professor Tim Bond, Dr Anne Guy, Dr David Murphy; Paul Sams, Professor Marcatonio och Georgina Whitney
I del 1 och 2 av den här guiden introducerades de olika synsätten på psykofarmaka i ett större sammanhang, medan den här delen beaktar konsekvenser för terapeutisk praktik.
De flesta terapeuter har erfarenhet av att arbeta med klienter som antingen tar eller slutar ta förskrivna psykofarmaka. Det är viktigt att notera att de inte behöver ha specialistutbildning för att kunna hjälpa klienter med frågor om beroende av receptbelagda läkemedel som kan uppstå under terapin. Den evidens som presenteras i denna vägledning ger terapeuterna ytterligare information och kunskap som gör det möjligt för dem att ge stöd och bemöta klienter inom ramen för deras arbetskontext och föredragna modell för sin kliniska praktik. Här inbjuds behandlare att själva fundera över den biomedicinska modellen och över ett antal nyckelfrågor angående förskrivningen av psykofarmaka. Guiden inkluderar förslag på hur man kan arbeta med sin klient i olika stadier gällande förskrivna preparat: de som funderar på att ta psykofarmaka, de som funderar på att sluta samt de som redan har slutat och ibland upplever abstinensreaktioner. För att göra det lättare inkluderas ett kortare sammandrag av resonemangen i sektion 4, 5 och 6.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
- Introduktion
- Introduktion för terapeuter angående hur psykofarmaka fungerar
- Konsekvenser för terapeutisk praktik
- Om de verkningar som psykofarmaka har
- Vad vet vi om nedtrappning?
- Terapeutens roll i nedtrappning av psykofarmaka – vad vet vi fungerar?
- Röster från brukare – verkliga exempel på erfarenheter av nedtrappning
- Webbplatser för stöd vid nedtrappning